Menu Sluiten

Positieve stress met HR Gamification

Wie is er nou niet gek op stress?

Stress houdt ons scherp. Het zorgt ervoor dat we deadlines halen, het laat ons plezierige spanning ervaren en het is een essentieel onderdeel van ons mens-zijn. We moeten dan ook dankbaar zijn dat het bestaat. Maar het moet wel positieve stress zijn. Is stress het gevolg van een te hoge werkdruk of een onevenwichtige levensstijl? Dan heb je al snel een probleem. Daar kun je ArboNed voor bellen. ArboNed is een van de grote spelers op het gebied van ziekteverzuim en preventie. Ze proberen te voorkomen dat je ziek wordt of begeleiden je bij je reïntegratie. Maar dat is voor de medewerkers van ArboNed hard werken. Wie zorgt ervoor dat ze zelf niet ziek worden?  Dat vonden we een interessant punt om samen met ArboNed op te pakken en dat hebben we met veel plezier en positieve stress gedaan.

“Om -onder druk- een creatief proces te ondergaan is het belangrijk de gehele organisatie te activeren. Ik was onder de indruk van de inventiviteit die kwam uit de gehele organisatie. Dit zorgde voor een goed nagesprek. 

Charlie Duran – Director Helden Inc

 

Contact opnemen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HR Gamification in 3 stappen

1. Het Issue

2. De Leercurve

3. De oplossing

1. Het Issue

Nederlanders hebben te kampen met een hoge werkdruk. Veel mensen worden ziek en dit zorgt voor veel ziekteverzuim. Om mensen te begeleiden in hun herstel staat ArboNed met hun artsen, psychologen en trainers altijd klaar. Om zelf te zorgen voor een gezonde werkdruk houd ArboNed haar medewerkers goed in de gaten. Onze uitdaging was om samen met ArboNed een dag vol te organiseren met het thema: omgaan met stress. Het doel van de dag was om de werknemers spelenderwijs met HR Gamification creatief om te leren gaan met stress.

two-men-dancing-on-concrete-pavement-2895449
Bellen blazen

2. De Leercurve

Om effectieve HR Gamification opdrachten rondom stress uit te voeren is het belangrijk om in behapbare stappen je grenzen te verleggen. Daarvoor gebruikten we de methode: happiness hacking. Een experimentele designmethode om research rondom positieve psychologie te implementeren in game mechanismen. Zo ontwikkelden we een grotere sociale context voor een dag vol MMRPG games. In deze games zorgden we ervoor dat medewerkers in behapbare stappen de transitie maakten van: ‘ik durf dit niet’ of ‘ik ga dat niet doen’ naar ‘we gaan dit samen aan’.

3. De Oplossing

Op de HR Gamification trainingsdag werden de medewerkers van ArboNed opgedeeld in verschillende groepen. De groepen gingen op zoek naar personages die rondliepen in Amsterdam West. Elk van deze personages had een verhaal. Het was aan de groep om te ontrafelen wat het verhaal was achter het personage. Hoe meer de groep te weten kwam over het personage, hoe meer activiteiten er ontstonden die de groep konden ondernemen. Er waren Escape Rooms rondom stresspreventie, RedBull breakdancers, een theater, illusionisten, airbrushers en acteurs. Hoe verder de spelers in het spel raakten, hoe meer controle ze kregen over de inhoud en hoe meer ze uit hun comfort zone durfden te komen. Aan het einde van de dag had de groep de transitie gemaakt van een passieve toeschouwer naar een actieve deelnemer.

“Wij waren een van de eerste die werden meegenomen als team in de vernieuwde manier van samenwerken. Het heeft onze groep hechter gemaakt. We hebben veel van elkaar geleerd en zijn nieuwe dingen te weten gekomen over elkaar. Het geeft je als individu en als team meer inzicht, hiernaast ga je met een positief gevoel naar huis.”

– Eva Kleine – Bedrijfsarts ArboNed

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.